Parc regional du Vercors en de Diois (Drôme)


De zomervakantie gaat dit jaar naar Recoubeau de Jansac, gelegen in de schaduw van het Parc Regional du Vrcors en de Montagne de Diois. Zowel voor de MTB als de racefiets lijkt deze standplaats een walhalla. Uiteindelijk gaat toch alleen de racer mee omdat ik wat twijfels heb om alleen het ruige gebergte in te trekken met de MTB.
De aankomst is veelbelovend. Een heerlijke camping met een prachtig uitzicht op de woeste rotspartijen van de pré-alpse reuzen van het Vercorsgebergte.



Col de pennes: het eerste ritje is een opwarmer met twee beklimmingen en van de Col de Pennes. Vanuit Barnaves 10,5 km naar de top. Een milde aanloop maar vanaf Barnave helt de weg tussen de 6 en 8%. De afdaling naar Pennes les Sec is stijl en moeilijk. Dat geldt zeker voor de beklimming vanaf Aucelon. Tot genoemd gehucht stijgt de weg heel mild van het dorp eenmaal uit mag je op de trappers gaan staan voor 7km aan 8,2% gemiddeld. Het valt behoorlijk zwaar in de hete ochtendzon!



Col de Ménee: Vanaf de camping rij ik via Chattillon en Diois het Parc du Vercors in. Hier kun je twee beklimmingen nemen; Col de Grimone of de Col de Ménee. Vandaag staat de laatstgenoemde op het programma. Vanaf Chattillon loopt de weg omhoog richting Menée waar de "echte"klim begint. Een mooie weg met fraaie uitzichten over de rotspartijen en de opvallend groene weiden eromheen.  

Mede door het gemiddelde van 5% is deze klim prima te fietsen. Op de top maak ik rechtsomkeer naar de camping om Renee op te pikken en nog een toertje te maken van een 40km over het mild golvend parcours rondom de camping.

Col de Miscon: Daags erna rij ik met Luuk naar de Col de miscon. Via Luc en Diois, bekend om de saute de la Drôme en de claps (een gigantische rotspartij is hier naar beneden gekomen en in de rivier gevallen) rijden we via een rustige klim naar Miscon. Vanaf Miscon in de richting van Boulc is het steile wand klimmen naar de top. Bijna 3 km volle inspanning tot boven. De conditie van Luuk blijkt nog uitstekend en redelijk soepel fietst hij naar de top. Vanaf de top rechtsomkeer terug naar de camping - 20 km heerlijke afdaling. 



Col de Pennes, Col de Roustans en col de Prémol: Een pittig ritje vandaag dat met malheur begint. De col de Pennes (vanaf Recoubeau) wordt van nieuw asfalt voorzien en vanaf Jansac wordt ik gedwongen om stukken te lopen of te fietsen op pas "bekiezelde" weg. Vooral de banden vinden dit niet prettig en als ik bijna boven ben is er al een aan vervanging toe. Ik kom de hele rit niet in mijn ritme en echt genieten is er niet bij. Vanaf St. Nazaire de Dessert begint in een aantal etappes de klim naar de Roustans (op ruim 1200m hoogte). Deze klim gaat via een aantal tussencols waarna een korte afdaling volgt.
In La motte Chaloncon maak ik een tussenstop en eet ik wat bij de bakker. De jus is dan al uit de benen (voor zover die er vandaag al in zat). Via de col de Prémol rij ik terug naar de camping. Vooraf leek mij dit een hele mooie en zware route. Dat laatste klopte wel maar vergeleken bij de bergen aan de andere zijde van de camping viel dit ritje wat tegen.

Col de Miscon, Col de Grimone (gorges de Gats): onbewust wordt het beste voor het laatste bewaard. Via de eerder genoemde col de Miscon rij ik naar de col de Grimone. Voordat deze weg bereikt wordt moet ik door een tunnel van een kilometer lang. Op zich geen probleem maar die tunnel is niet verlicht. Niet echt prettig fietsen dus. Eenmaal op de Grimone begint het grote genieten. Tussen een fraai decor van hoge rostwanden, kletterende riviertjes, bos bijna 20 kilometer naar de top. Zeker geen straf omdat de stijgingspercentages gematigd zijn en de warme zon vaak achter de rosten of het bladerendek  verscholen blijft. Ben je ooit in deze buurt is deze klim een must; een beauty eerste klas.


Na twee weken pakken we de spullen weer in en wordt de caravan weer voor een jaar in de stalling geplaatst. Het hooggebergte maakt weer plaats voor de bescheiden Limburgse en Belgische heuvels.

Op pad

De meivakantie is weer een uitstekende reden om onbekend gebied te verkennen. Na een mooie week Torremolinos met de zwemmers wordt de tweede week doorgebracht in Oosterhout. Twee bekende MTB-routes in de buurt;

De Loonse en Drunense duinen
En rit van uiteindelijk 92km voert naar Kaatsheuvel aan de rand van de MTB-route. Het natuurgebied is ronduit mooi. De bossen afgewisseld door de heide en duinen; zeer apart. De route voert vrijwel alleen over singletracks door de bossen en over de duinen. Op zich geen lange beklimmingen dus boven komen zou geen enkel probleem moeten zijn. Maar door het zware mulle zand is simpelweg niet doorheen te komen waardoor vrijwel elke zandhelling een onneembare vesting wordt; en dat is echt een groot nadeel van deze route. Tijdens de rit heb ik het gevoel dat het zand mijn fiets compleet wegvreet. Na ruim 25km MTB-route vind ik het welletjes en rij weer terug naar Oosterhout. Ondanks de mooie natuur is dit zeker niet voor herhaling vatbaar. Ik ben duidelijk geen zandhaas!





Dorst
In tegenstelling tot de hierboven beschreven LDD-route is het rondje Dorst een cross parcours.  Ruim 9 km technische singletrack op een mooi aangelegde route.  Zwaar is het parcours zeker niet maar omdat ik dit rondje twee keer volle bak wil afleggen rij ik continu in het rood.  De ene bocht na de andere, tussen de bomen door , remmen, optrekken, klimmetje, afdaling; niet bepaald het parcours dat een Limburgse kleiboer gewend is. Wel heel erg leuk om te rijden.

Op pad zijn in een andere omgeving is altijd leuk. Maar als ik dan weer in mijn eigen mooie streek rond rij dan geniet ik ook weer met volle teugen en ben ik blij dat ik lekker in dit prachtige heuvelland mag fietsen.


.

.